Reklama

Zdrowa mama - zdrowe dziecko

Kobiety w ciąży powinny szczególnie dbać o swoje zdrowie, a co za tym idzie - o dobrze zbilansowaną dietę.

Ważne, by w okresie ciąży spożywać produkty bogate w kwas foliowy.

Kwas foliowy znaleźć można w szpinaku, szparagach, brukselce, brokułach, soczewicy, pomarańczach, bananach, jabłkach, awokado. Włączać także należy pieczywo pełnoziarniste, otręby pszenne, wątróbkę i jaja.

Dieta bogata w witaminy, minerały, węglowodany złożone, wartościowe białka i pożądane tłuszcze przeciwdziała powikłaniom w trakcie ciąży.

Tłuszcz jest ważny

Kobiety często boją się, żeby nie przytyć i rezygnują z tłuszczów. Tymczasem tłuszcze są korzystne dla rozwoju płodu. Te najbardziej wartościowe znaleźć można w orzechach, migdałach, pestkach dyni, czy słonecznika. Warto sięgać także po siemię lniane, oliwę i olej rzepakowy.

Reklama

Naturalne źródła wapnia

W ciąży kobiety niejednokrotnie borykają się z problemami jelitowymi. Gdy takowe się pojawią, czasami przyszła mama rezygnuje z produktów mlecznych. Wapń, na szczęście, nie występuje tylko w mleku. Znaleźć można go również w sezamie, maku, figach, morelach, a nawet natce pietruszki. Pamiętać należy, że nadmiar soli i błonnika utrudnia wchłanianie wapnia.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta w ciąży
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy