Trzy ważne zasady żywienia w ciąży
Ciąża to wyjątkowy stan. Pamiętaj, że rozwój twojego dziecka zależy w dużej mierze od tego, co jesz.
Nie za dwóch, ale dla dwóch
Nie jest prawdą, że w ciąży powinnaś jeść dużo. Pamiętaj, że liczy się przede wszystkim jakość a nie ilość dostarczanego pożywienia. Twoja dieta powinna być przede wszystkim urozmaicona. Regularnie dostarczaj swojemu organizmowi najpotrzebniejszych składników odżywczych. Jedz co 2,5-3 godziny, a więc 5-6 posiłków dziennie. Od drugiego trymestru wprowadź do jadłospisu jeszcze jedną przekąskę. Może to być ryba gotowana na parze z kaszą gryczaną i surówką z marchewki, albo pożywna sałatka z dodatkiem kurczaka.
Nie dopuść do anemii
Jedną z częstych dolegliwości kobiet w ciąży jest anemia. Nie wystarczy przyjmować jedynie żelaza w tabletkach, ale trzeba zatroszczyć się o prawidłowy poziom tego pierwiastka poprzez stosowanie właściwej diety. Jest to bardzo ważne także ze względu na twoje maleństwo, które musi zgromadzić teraz zapasy żelaza na kilka pierwszych miesięcy życia. Gdzie go znajdziesz? W mięsie wołowym i zielonych warzywach takich jak brokuły i szpinak a także pestki dyni. Łącz je z warzywami zawierającymi witaminę C (np. kapustą). W połączeniu z nimi żelazo lepiej się przyswoi. Dobrym źródłem i żelaza, i witaminy C jest też koktajl z natki pietruszki.
Ważne kwasy Omega 3
Zdaniem naukowców kwasy Omega 3 zapobiegają przedwczesnym porodom, a także zapewniają noworodkom właściwą masę urodzeniową. Dlatego niezwykle istotne jest, aby kobiety w ciąży przyjmowały odpowiednią dawkę Omega 3. Organizm nie potrafi ich wytwarzać samodzielnie, dlatego należy dostarczać ich wraz z pożywieniem.