Reklama

Szpinak dla kobiet w ciąży

Jesteś w ciąży? Sięgnij po szpinak. Jest znakomitym produktem obfitującym w żelazo.

Jak wiadomo, żelazo jest niezbędnym dla zdrowia pierwiastkiem. Odpowiedzialne głownie za transport tlenu do narządów wewnętrznych, a także prawidłowy rozwój płodu (m.in. kształtowanie mózgu dziecka i ośrodkowego układu nerwowego), właściwe funkcjonowanie łożyska, a także odpowiednie dotlenienie macicy. Jego niedobór może doprowadzić do obniżenia masy urodzeniowej dziecka, wczesnego porodu, a nawet poronienia. 

W czasie ciąży warto zadbać o bogate w żelazo produkty takie jak: buraki czerwone, wątróbkę, jajka i właśnie szpinak.  

Reklama

Zielone warzywo jest ponadto bogate w potas, kwas foliowy, szczególnie cenny dla ciężarnych, a także witaminy C, E, K, beta karoten oraz witaminy z grupy B. Zawiera również antyoksydanty, a także magnez, m.in. wzmacniający układ nerwowy.

Listki szpinaku są także przyjazne nadciśnieniowcom - zapewniają potas, który korzystnie wpływa na normalizację ciśnienia tętniczego krwi.

Szpinak jest także skarbnicą witaminy E - nazywaną potocznie strażniczką młodości naszych komórek. Pamiętać jednak trzeba, że warzywo zawiera kwas szczawiowy, który może przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych. Powinny omijać go szeroki łukiem osoby, które mają tendencję do tworzenia się kamieni nerkowych.

Wzmacniający koktajl

Szpinak nie straci swoich właściwości, jeśli nie poddasz go obróbce termicznej. Zrób zdrowy koktajl i ciesz się wyjątkowym smakiem. Wystarczy, że zmiksujesz świeże liście szpinaku (odcinając wcześniej łodyżki) z cytryną i bananem, a zamiast zwykłej wody, użyjesz kokosowej. Na jedną szklankę wody, daj garść zielonych liści. Jeśli chcesz by napój był słodszy, zamiast jednego banana, zmiksuj dwa (dobrze, jeśli będą dojrzałe).

Macie wakacje? Zajrzyj TU

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szpinak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy