Reklama

Ryzyko otyłości i cukrzycy zaczyna kształtować się już w łonie matki

Zdrowa i bogata w witaminy dieta w czasie ciąży może zmniejszyć prawdopodobieństwo, że dziecko w przyszłości będzie miało problemy z otyłością oraz że rozwinie się u niego cukrzyca - poinformowali brytyjscy naukowcy.

Informację podali podczas międzynarodowego sympozjum dotyczącego postępu w badaniach nad metabolizmem, które odbyło się w Warwick w dniach 10-11 listopada. "Nie ma wątpliwości co do tego, że jesteśmy świadkami epidemii otyłości w kraju.

Z każdym pokoleniem stajemy się coraz bardziej otyli i mamy do czynienia z coraz większym odsetkiem zachorowań na cukrzycę, choroby serca i inne związane z nadwagą choroby" - mówiła dr Ponnusamy Saravanan z Uniwersytetu Warwick. Wyniki prowadzonych na uniwersytecie badań wykazały, że kobiety o niskim poziomie witaminy B12 rodzą dzieci, u których po urodzeniu i w wieku sześciu lat zaobserwowano sygnały podwyższonego ryzyka rozwoju cukrzycy i chorób serca w przyszłości.

Reklama

"Uważamy, że mikroelementy w kobiecej diecie zasadniczo wpływają na funkcjonowanie DNA. Ta interakcja geny-odżywianie przynajmniej częściowo determinuje podatność dziecka na otyłość w wieku dorosłym. Badania nad funkcjami adipocytów (komórek syntezujących i magazynujących tłuszcze proste - przyp. red.) dowodzą, że brak równowagi mikroelementów ma istotny wpływ na sprawność energetyczną komórek" - wyjaśnia dr Saravanan.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: nadwaga | otyłość | dieta | cukrzyca | ciąża
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama