O czym pamiętać, przygotowując się do ciąży?

Przede wszystkim o kwasie foliowym. Tymczasem co druga Polka nieprawidłowo przyswaja standardową formę tej witaminy, narażając siebie i dziecko na niebezpieczne niedobory. Jak to możliwe?

Zaburzenia wchłaniania wiążą się z mutacją genu MTHFR. Wystarczy jednak prosty test DNA, by dobrze dopasować formę i dawkę kwasu foliowego i zapewnić prawidłowe warunki do rozwoju dziecka.

Reklama

Mutacja MTHFR nie daje widocznych objawów

Z tego powodu tylko genetyczne badanie MTHFR wskaże, czy zmiana w tym genie występuje u ciebie. Na podstawie wyników lekarz dobierze odpowiednią dawkę i formę kwasu foliowego, a ty skutecznie uzupełnisz poziom tej witaminy, chroniąc dziecko przed niebezpiecznymi skutkami niedoboru i zapobiegając komplikacjom w czasie ciąży.

Takie badanie warto wykonać na etapie przygotowań do ciąży, zyskując cenną informację już na zawsze (geny się nie zmieniają). Dzięki temu będziesz miała pewność, jaka forma "witaminy życia" będzie najlepiej przyswajalna przez twój organizm.

Kwas foliowy w ciąży dba m.in. o mózg dziecka

Od tego, czy dziecko będzie otrzymywać odpowiednią dawkę i formę kwasu foliowego zależy prawidłowy rozwój cewy nerwowej. Zostanie ona później przekształcona właśnie w mózg i rdzeń kręgowy.

Ta drogocenna "witamina życia" ważna jest zresztą dla każdej komórki organizmu, pozwalając im prawidłowo wzrastać. Pamiętaj, że niedobory kwasu foliowego mogą spowodować u twojego dziecka wady cewy nerwowej (np. rozszczep kręgosłupa czy bezmózgowie), a u ciebie - m.in. anemię megaloblastyczną, zaburzenia trawienia czy przewlekłe zmęczenie.

Suplementuj kwas foliowy min. 3 miesiące przed ciążą

Cewa nerwowa rozwija się w pierwszych tygodniach ciąży, dlatego właściwa suplementacja kwasu foliowego jest tak ważna jeszcze na etapie planowania dziecka. Dostarczając odpowiedniej formy i dawki witaminy już wtedy, będziesz miała pewność, że na pewno jej nie zabraknie!

Warto, abyś wiedziała, że kwas foliowy obecny jest też w produktach spożywczych, głównie warzywach i owocach (np. szpinaku, szparagach, pomarańczach, soczewicy). Odpowiednia dieta jednak nie wystarczy - obróbka termiczna, niewłaściwe przechowywanie i inne czynniki sprawiają, że produkty tracą tę cenną witaminę.

Autor: Agnieszka Łapajska, testDNA, www.testDNA.pl

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: ciąża

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje