Reklama

Kwas foliowy - dlaczego jest nam potrzebny

Wydaje ci się, że jest niezbędny tylko paniom, które są w ciąży? Nie prawda. Ten cenny składnik służy naszemu zdrowiu niezależnie od wieku.

Listki sałaty i szpinaku, różyczki brokułów, gałązki natki - gdy się nimi zajadasz, do twojego organizmu trafia naprawdę cenny składnik odżywczy! Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma kwas foliowy (inaczej folacyna lub wit. Bc).

Ochrona przed anemią

Każdego dnia twój organizm produkuje miliony nowych czerwonych krwinek. To zasługa właśnie kwasu foliowego (a także m.in. witaminy B12 i żelaza). Niedobór folacyny może stać się przyczyną zaburzenia procesów krwiotwórczych, a nawet anemii tzw. hemolitycznej lub megaloblastycznej.

Reklama

Objawy, które o tym ostrzegają to m.in.: bolący i zaczerwieniony język, biegunka, osłabienie, nerwowość, obniżony nastrój.

Wzmacnianie układu krążenia

W badaniach stwierdzono, że odpowiednia ilość kwasu foliowego w organizmie (a także wit. B6) zapobiega koncentracji tzw. homocysteiny we krwi. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zmian miażdżycowych i choroby wieńcowej.

Więcej pogody ducha

Kwas foliowy bierze udział w produkcji serotoniny, tzw. hormonu szczęścia. Dzięki temu przyczynia się do poprawy twojego samopoczucia. Jego niedobór może powodować u ciebie senność (w dzień) i kłopoty ze snem (w nocy), bóle głowy, chroniczne zmęczenie.

Komu może go brakować?

Na deficyt kwasu foliowego jesteś narażona, gdy przyjmujesz: doustne środki antykoncepcyjne, duże dawki aspiryny lub witaminy C, sulfonamidy (np. przy nadciśnieniu), biseptol (np. przy infekcji układu moczowego). Także, gdy stosujesz dietę wegetariańską i brakuje ci wit. B12 (jest niezbędna do przyswajania kwasu foliowego).

Na niedobór folacyny narażone są także osoby pijące dużo kawy i herbaty, palące tytoń i nadużywające alkoholu.

Jakich zasad należy przestrzegać w... kuchni?

Kwas foliowy jest wrażliwy na działanie wielu czynników, jak utlenianie, wysoka temperatura, światło słoneczne. Aby zapobiec jego utracie z warzyw, przechowuj je w lodówce i gotuj krótko w małej ilości wody. Unikaj także ich odgrzewania.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: kwas foliowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy