Reklama

Idealna waga w ciąży

Jednym z największych błędów żywieniowych, jaki popełniają kobiety w ciąży, jest jedzenie „za dwoje”.

Taki sposób odżywiania, nie tylko źle wpływa na dziecko, ale także na zdrowie przyszłej mamy.

Oprócz zbędnych kilogramów, które trudno będzie zrzucić po porodzie, otyłość powoduje podwyższone ciśnienie tętnicze, jak również zaburzenia czynności serca.

Zwiększa również aż 20 krotnie ryzyko wystąpienia cukrzycy ciężarnej. Od tego, jak skomponowana jest dieta ciężarnej, zależy rozwój jej dziecka.

Dlatego posiłki powinny być nie za duże, za to zróżnicowane. Nie może zabraknąć w nich ryb, warzyw, owoców, mięsa i nabiału.

Reklama

Warto sięgnąć po zdrowe kasze, które mają mnóstwo składników mineralnych.  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciąża
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy