Reklama

Dieta kobiet w ciąży – fakty i mity

Czy mogę w ciąży jeść solone potrawy? Ile wolno mi przytyć? A co z kwasem foliowym? Czy rzeczywiście jest on tak niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka? Tego typu dylematy ma chyba każda przyszła mama.

Co jeść, aby zarówno dziecku jak i matce wyszło to na zdrowie? Oto najpopularniejsze fakty i mity na temat diety kobiet w ciąży.  

Kwas foliowy jest jedną z najważniejszych ciążowych witamin

Fakt: Od ilości kwasu foliowego w organizmie przyszłej mamy może zależeć zdrowie jej dziecka. Witamina ta chroni bowiem przed wystąpieniem wad ośrodkowego układu nerwowego, dokładnie wad cewy nerwowej.

Nie dbając o prawidłowe stężenie kwasu foliowego w organizmie narażamy nasze dziecko na bezmózgowie czy rozszczep kręgosłupa. Właśnie dlatego lekarze zwracają tak ogromną uwagę na właściwą suplementację tej witaminy - zarówno w pierwszych tygodniach ciąży, jak i na ok. 3 miesiące przed poczęciem.  

Reklama

Nawet 50 proc. kobiet ma problemy z przyswajaniem kwasu foliowego  

Fakt: Dzieje się tak za sprawą mutacji genu MTHFR, której nosicielką statystycznie jest nawet co druga kobieta w naszym kraju. Przez tę na pierwszy rzut oka niewielką zmianę w materiale genetycznym kwas foliowy nie może prawidłowo wchłonąć się do organizmu. Kobieta ma więc jego niedobory pomimo właściwej diety i suplementacji.

Stosując preparaty witaminowe dostępne w aptekach ciężarnej nie uda się jednak pokryć dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Musi ona sięgnąć po przetworzony i już gotowy do wchłonięcia kwas foliowy.

Ze względu na to, że jest on nawet kilkukrotnie droższy od "zwykłego" kwasu foliowego, zanim kobieta zacznie go stosować, warto aby wykonała proste i szybkie badanie genu MTHFR.

Dzięki niemu dowie się, czy rzeczywiście uległ on uszkodzeniu. Jeśli tak, to przetworzony kwas foliowy jest jak najbardziej dla niej. Jeśli nie, nie ma sensu przepłacać. Badanie MTHFR podpowie jak pozbyć się niedoborów kwasu foliowego i zabezpieczyć rosnącego w brzuchu małego człowieka przed poważnymi schorzeniami.  

W ciąży nawet najmniejsza ilość alkoholu może zaszkodzić dziecku  

Fakt: Nie istnieje bezpieczna dawka alkoholu dla kobiet w ciąży - każda może mieć niekorzystny wpływ na dziecko, np. spowodować, że urodzi się ono z niską masą ciała lub z upośledzeniem umysłowym.

Alkohol jest ponadto czynnikiem zwiększającym ryzyko poronienia. Oczekując dziecka najlepiej więc w ogóle go nie spożywać, nawet w najmniejszych ilościach!  

W ciąży nie wolno solić potraw  

Mit: W ciąży należy tylko ograniczyć spożycie soli. Całkowita rezygnacja z niej nie ma sensu, mało tego, może być nawet szkodliwa dla zdrowia.

Unikając soli pozbawiamy się bowiem pierwiastka, który jest bardzo istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka - jodu. Z drugiej strony spożywając jej zbyt dużo również narażamy siebie i dziecko na problemy zdrowotne - miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia pracy nerek czy obrzęki.  

W ciąży należy "jeść za dwóch"  

Mit: I to w dodatku taki, który dość mocno utrwalił się w naszej świadomości. Tymczasem bardziej pasującym stwierdzeniem jest tu "jedz dla dwojga". Kobieta w ciąży rzeczywiście powinna zwiększyć kaloryczność potraw, jednak nie tak drastycznie jakby się mogło wydawać.

Jej zapotrzebowanie na energię w pierwszym trymestrze ciąży wzrasta o ok. 150 kcal, a w drugim i trzecim o ok. 350 kcal.

Przekroczenie tej wartości spowoduje szybki wzrost wagi, co nie będzie sprzyjać ani zdrowiu dziecka, ani matki. Ile zatem można przytyć w ciąży? Wszystko zależy od tego jaka była waga wyjściowa, czyli ta przed poczęciem dziecka. Mama, która przed zajściem w ciążę miała prawidłową wagę powinna przytyć nie więcej niż 12 kg.  

W ciąży liczy się nie tyle ilość, co jakość spożywanych pokarmów. Dieta przyszłej mamy powinna być zbilansowana, tj. dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

W jej jadłospisie obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa i owoce, produkty zbożowe, mięso oraz nabiał.  W czasie ciąży unikać należy z kolei gotowych dań, produktów wysoko przetworzonych i ze zbyt dużą zawartością cukru.

Niebezpieczne w czasie ciąży są również surowe jaja, ryby, mięso (typu tatar), sery pleśniowe i niepasteryzowane mleko,  gdyż mogą one być zakażone, np. salmonellą albo toksoplazmozą.  Warto zadbać również o odpowiednie porcje. Lepiej jeść mniej, a częściej.   


Autor: Natalia Jeziorska, testDNA, www.testDNA.pl

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciąża
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy