Osłona antybiotykowa

Zażywanie antybiotyków bez stosowania jednocześnie środków osłonowych to jak jazda samochodem bez zapinania pasów. Tak, jak jadąc z dzieckiem samochodem, sadzamy je w wygodnym i bezpiecznym foteliku, tak, jeśli choruje i musi zażywać antybiotyki, powinniśmy ograniczyć do minimum niepożądane działanie leków i zastosować naturalną lub farmaceutyczną ochronę.

Najczęstszymi skutkami ubocznymi zażywania antybiotyków są bóle brzucha, nudności, biegunka, wymioty lub zaparcia (czasami dokuczać mogą także wysypki i inne reakcje skórne, a u dorosłych zdarzają się grzybice). Początkiem tych dolegliwości jest niszczenie mikroflory jelit przez stosowanie antybiotyków o szerokim spektrum działania. Walcząc z chorobotwórczymi bakteriami usuwają także te, które nie tylko nie są szkodliwe, ale nawet są potrzebne organizmowi dziecka. Zaburzona zostaje regulacja pracy żołądka, proces trawienia, produkcja witamin i utrzymywanie regulacji kwasowo-zasadowej.

Reklama

Dieta przy antybiotykach

Odpowiednia dieta podczas kuracji antybiotykowej i po jej zakończeniu (nawet przez kilka tygodni) ma kolosalne znaczenie dla zdrowia maluszka.

Kefiry, jogurty i maślanki to produkty zawierające naturalne probiotyki. Ilość podawanych produktów mlecznych musi być jednak ściśle kontrolowana - zbyt dużo może spowodować zmianę pH przewodu pokarmowego na zasadowe i tym samych pogorszyć (a w skrajnym przypadku nawet całkowicie uniemożliwić) wchłanianie antybiotyku. Właściwości probiotyczne mają także kiszonki warzywne - np. kiszone ogórki czy kapusta. Apetyt niejadka pobudzi dodawanie do potraw świeżych ziół. Z kolei kasza ma właściwości rozgrzewające, a także świetnie wspomaga leczenie zapaleń.

Posiłki w czasie choroby i zaraz po jej zakończeniu powinny być lekkostrawne i uzupełniać niedobory witamin. Pełnowartościowe białko pozyskamy z drobiu i delikatnych ryb, zwłaszcza morskich. Świeżo wyciskane soki owocowe, surówki i warzywa gotowane na parze to doskonałe źródło witamin. Zimą, gdy brak świeżych warzyw, warto sięgać po mrożonki.

Probiotyki nieodłączne w antybiotykoterapii

U dzieci szczególnie niebezpieczne są biegunki, które występują nawet u 40 proc. maluchów leczonych antybiotykami, warto więc znaleźć skuteczny środek zapobiegający biegunce poantybiotykowej.

Często przepisując antybiotyk lekarze dodają do recepty preparat probiotyczny w celu ochrony naturalnej flory bakteryjnej. Probiotyki to, według definicji Światowej Organizacji Zdrowia WHO, żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiednich ilościach, wywierają korzystny efekt zdrowotny. Zaliczamy do nich preparaty lub produkty zawierające wyselekcjonowane, żywe kultury bakteryjne lub kultury drożdży, które działają korzystnie na florę fizjologiczną.

Dodatkowa ochrona, jaką zapewniają produkty probiotyczne, to nie tylko zmniejszenie ryzyka wystąpienia biegunki. Probiotyk wspomaga leczenie, przyspieszając kurację. Z dodatkową ochroną można też uniknąć kłopotliwej zmiany terapii. Gdy wystąpi biegunka lub inne powikłania poantybiotykowe, w praktyce jednym ze stosowanych rozwiązań jest odstawienie jednego leku i zastąpienie go innym. Jest to dodatkowe obciążenie dla organizmu, skutkujące z reguły wydłużeniem całego procesu leczenia, skąd też wynika rekomendacja do stosowania produktów probiotycznych w celu zapobiegania biegunce poantybiotykowej.

Między dostępnymi na rynku probiotykami można zaobserwować istotne różnice. Zaletą probiotyków pochodzenia drożdżowego w antybiotykoterapii jest ich naturalna odporność na antybiotyki. Stąd też, w odróżnieniu od probiotykow bakteryjnych, mogą być one przyjmowane jednocześnie z antybiotykiem, bez ryzyka utraty skuteczności. Tego typu leki należy przyjmować od pierwszego dnia zażywania antybiotyku. Co więcej, największą gwarancję skuteczności oferują probiotyki zarejestrowane jako lek. Ich skuteczność musi być udowodniona w ściśle kontrolowanych badaniach klinicznych, a także ich jakość jest dokładnie nadzorowana.

Jednym z najlepiej przebadanych probiotyków są Saccharomyces boulardii, czyli drożdże probiotyczne. Enterol zmniejsza az o 80% ryzyko wystąpienia biegunki poantybiotykowej u dzieci. Enterol jest probiotykiem drożdżowym (zawiera naturalnie odporne drożdże), więc w odróżnieniu od preparatów bakteryjnych, może być przyjmowany łącznie z antybiotykiem. Jest to bezpieczny lek o wysokiej jakości, od 50 lat stosowany w ponad 100 krajach świata.



"Przed użyciem zapoznaj się z treścią ulotki dołączonej do opakowania bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu".


Skład: 1 kaps.zawiera 250 mg liofilizowanych drożdży szczepu Sacharomyces boulardii.

Działanie: Doustny lek przeciwbiegunkowy. Sacharomyces boulardii jest oporny na działanie soku żołądkowego i soków jelitowych; jest niewrażliwy na większość antybiotyków i sulfonamidy. Preparat działa w świetle jelita. Wywiera działanie przeciwbakteryjne, przeciw Candida albicans, hamuje efekty działania toksyn bakteryjnych. Wytwarza witaminy z grupy B.

Wskazania: Biegunki bakteryjne, przebiegające bez domieszki krwi w kale i bez objawów uogólnionych - jako dodatek do nawodnienia u dorosłych i dzieci. Zapobieganie biegunkom związanym ze stosowaniem antybiotyków. Dodatek do antybiotykoterapii w nawracających zakażeniach Clostridium difficile. Zapobieganie biegunkom występującym w żywieniu dojelitowym.

Interakcje: Nie należy podawać preparatu jednocześnie z antybiotykami przeciwgrzybiczymi i chinolonami.

Sposób użycia: Doustnie. Dorośli i dzieci: 1-2 kaps.dziennie. Kapsułki należy połknąć, popijając płynem, zawartość saszetki należy zmieszać z niewielką ilością płynu i wypić. Nie zaleca się stosowania preparatu bezpośrednio po posiłkach. Preparatu nie należy mieszać ze zbyt gorącymi płynami i posiłkami, ani z alkoholem. W żywieniu dojelitowym lek należy dodać do mieszanki żywieniowej w czasie jej przygotowywania.


materiały promocyjne

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje