Reklama

Tort marcepanowo-malinowy

Delikatny biszkopt z pyszną masą.

Składniki:

- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 170 g cukru,
- 5-6 kropel aromatu gorzkich migdałów,
- 40 g mąki,
- 40 g maki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 g mielonych migdałów,
- 300 g malin,
- 3-4 łyżki likieru migdałowego,
- 100 g konfitury malinowej,
- 350 g serka Mascarpone,
- 300 g twarożku 20 proc. tłuszczu,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 450 g śmietany,
- 2 łyżki siekanych pistacji,
- 6 pomadek marcepanowych,
- 1 marcepanowy królik

Przygotowanie:

Białka z trzema łyżkami zimnej wody i szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać 100 g cukru. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewać na ubitą pianę i razem z mielonymi migdałami delikatnie wmieszać. Okrągła formę (26 cm) wyłożyć papierem i wylać na nią masę. Piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku przez 25-30 minut. Odstawić do ostudzenia. 12-16 malin odłożyć do dekoracji. Biszkopt przekroić, blaty skropić likierem, dolny posmarować konfiturą. Dolny blat włożyć do okrągłej formy do pieczenia ciasta, zamknąć obręcz. Na cieście ułożyć maliny. Mascarpone, twarożek, 50 g cukru, cukier waniliowy i 2-3 łyżki śmietany wyrobić na gładką masę, wyłożyć na maliny, wyrównać. Przykryć drugim blatem i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Pozostała śmietanę ubić z cukrem, połowę nałożyć do rękawa cukierniczego. Tort uwolnić z formy. Posmarować resztą ubitej śmietany. Dekorować bitą śmietana, malinami marcepanowymi pralinkami, posypać posiekanymi pistacjami.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: biszkopt | tort | ciasta | marcepan | maliny | Mascarpone
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy