Stosowana na czczo poprawia trawienie i wpływa na wygląd skóry. Jedna łyżka wystarczy

Opracowanie Tomasz Kromp

Oliwa, określana nieraz mianem "płynnego złota" to olej produkowany z oliwek. Ów produkt wykazuje mnóstwo drogocennych właściwości, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Na co pomaga picie oliwy, jaką oliwę wybrać i czy olej z oliwek można spożywać bez ograniczeń? Wyjaśniamy.

Na co pomaga picie oliwy na czczo?
Na co pomaga picie oliwy na czczo? Canva ProINTERIA.PL

Na co pomaga picie oliwy?

Oliwa jest niezastąpionym składnikiem w kuchni śródziemnomorskiej. Liczne badania naukowe potwierdzają, że olej oliwkowy wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Wynika to ze składu oliwy, który zawiera kwas oleinowy – związek należący do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Substancja ta działa przeciwmiażdżycowo, a także może przyczyniać się do poprawy funkcjonowania układu krążenia.

Oliwa zawiera również liczne polifenole, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym jest niezwykle ważna, ponieważ dzięki niej można zredukować ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych. Co więcej, oliwa wspiera regulację poziomu cukru we krwi, a także pozytywnie wpływa na trawienie i zdrowie skóry.

Ile można pić oliwy dziennie?

Wiele osób poleca picie 2-3 łyżek oliwy na dzień. Taką ilość można dostarczyć, choćby dodając olej oliwkowy do sałatek czy gotowanych warzyw. Warto wiedzieć, by stosować oliwę z umiarem, ponieważ w jednej łyżce może znajdować się nawet 90 kcal. Osoby, które są na diecie redukcyjnej i z tego względu liczą każdą kalorię, powinny o tym pamiętać.

Oliwę można spożywać na czczo, zaraz po przebudzeniu. Wówczas wystarczy wypić jedną łyżkę, by móc się nieco nasycić i dostarczyć organizmowi drogocennych związków.

Co istotne, oliwę powinny ograniczyć osoby cierpiące na schorzenia związane z wątrobą, trzustką czy pęcherzykiem żółciowym. Z owego produktu muszą bezwzględnie zrezygnować osoby, które są na niego uczulone.

Często zapominamy, że oleje jadalne to dobre i tanie kosmetyki
Często zapominamy, że oleje jadalne to dobre i tanie kosmetyki123RF/PICSEL

Jaką oliwę do picia wybrać?

Istnieje kilka rodzajów oliwy. Jednak najlepiej sięgać po oliwę extra vergine z pierwszego tłoczenia. Ów produkt pochodzi z pierwszego tłoczenia oliwek na zimno. Tego rodzaju oliwę (nazywaną przez wielu "płynnym złotem") cechuje dość niska kwasowość, a także wysoka zawartość doskonałych aromatów, oraz cennych składników odżywczych.

Kupując oliwę, lepiej wybierać produkty umieszczane w ciemnych butelkach. W takich pojemnikach substancja nie traci swoich właściwości. W sprzedaży dostępne są również oliwy smakowe, uzupełnione o dodatkowe składniki, dzięki którym smak produktu może okazać się o wiele ciekawszy.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas