Kilka sztuk dziennie wystarczy. Uruchomią spalanie tłuszczu na najwyższych obrotach

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Orzechy brazylijskie po rozgryzieniu charakteryzują się gładką konsystencją i słodkawym smakiem. Mimo że w ich składzie dominuje tłuszcz, sprzyjają pracy jelit i odchudzaniu. Wypełnione są także innymi cennymi substancjami, które czynią z nich wartościowy element diety. Gdy poznasz właściwości orzechów brazylijskich nieco dokładniej, nie będziesz się dziwić, dlaczego są nazywane „brazylijskim złotem”.

Czy warto jeść orzechy brazylijskie? Mają więcej do zaoferowania, niż się wydaje
Czy warto jeść orzechy brazylijskie? Mają więcej do zaoferowania, niż się wydaje123RF/PICSEL

Garść ciekawostek o egzotycznych orzechach

Choć rosną na jednym z najwyższych drzew w puszczy amazońskiej, zwanym orzesznicą brazylijską lub wyniosłą, i przybywają do nas z odległych zakątków świata, znalezienie ich na sklepowych półkach nie jest obecnie żadnym problemem. Zapoznanie się z nimi warto zacząć od informacji, że orzechy brazylijskie tak naprawdę pod kątem botanicznym zaliczają się do nasion.

Nie tylko ludzie należą do grona ich fanów. W ich ojczyźnie zajadają się nimi aguti — niewielkie gryzonie. Przepadają za orzechami tak bardzo, że niejednokrotnie zakupują je w ziemi, tworząc smakowite zapasy. Niestety, z pamięcią u nich nie najlepiej i nie zawsze są w stanie powrócić do swojej skrytki. W ten sposób jednak kolejne drzewo ma szansę na wykiełkowanie.

Zaproś orzechy brazylijskie do jadalni
Zaproś orzechy brazylijskie do jadalni123RF/PICSEL

Właściwości orzechów brazylijskich

Zaledwie kilka sztuk dziennie wystarczy, by wzbogacić swój jadłospis o niezbędne składniki odżywcze. Orzechy brazylijskie dodawać można do głównych posiłków lub traktować jako przekąskę. Znane są z korzystnego wpływu na pracę mózgu, układu krążenia oraz układu odpornościowego. Nie wszyscy jednak utożsamiają je z produktem wspierającym jelita, proces odchudzania, a także tarczycę. Czas rozszerzyć swoje żywieniowe horyzonty. Ile orzechów brazylijskich dziennie zjadać, by korzystać z ich potencjału? Specjaliści wskazują, że optymalna ilość to 30 g, co odpowiada pięciu-siedmiu sztukom.

Produkt bogaty w selen

Mówiąc o zaletach jedzenia orzechów brazylijskich, zazwyczaj w pierwszej kolejności porusza się obecność dużej ilości selenu w ich składzie. Pierwiastek ten jest niezbędny dla prawidłowego działania tarczycy. Zaburzenia w jej funkcjonowaniu skutkują bowiem licznymi problemami — od kłopotów z utrzymaniem właściwej wagi ciała, poprzez złe samopoczucie, aż do kiepskiego stanu skóry, paznokci i włosów. Co więcej, selen jest niezbędny dla budowania mocnej odporności, wykazuje też działanie antyoksydacyjne.

Zajadaj dla obniżenia poziomu cukru i cholesterolu

Orzechy brazylijskie należą do jednych z najzdrowszych orzechów pod kątem zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Palmę pierwszeństwa odbierają im jedynie orzechy włoskie. W ich składzie wyodrębnia się kwasy omega-3 i omega-6, które wspierają utrzymywanie w ryzach poziomu cholesterolu.

Dbają o zdrowie serca, naczyń krwionośnych i całego układu krążenia. Jednocześnie sprzyjają obniżaniu glukozy we krwi. Łącząc to z niskim indeksem glikemicznym (IG=10) i brakiem ryzyka gwałtownych wahań poziomu cukru, stają się zdrową przekąską dla cukrzyków.

Wystarczy pięć sztuk dziennie, by zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę selenu i kwasu foliowego
Wystarczy pięć sztuk dziennie, by zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę selenu i kwasu foliowego123RF/PICSEL

Tłuste orzechy pomogą w odchudzaniu

Może brzmieć to nieco zaskakująco. Orzechy brazylijskie są kaloryczne, ale jedzone z umiarem będą sprzyjać w dbaniu o zgrabną sylwetkę. Zdrowe tłuszcze w nich zawarte uruchamiają w ciele procesy, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Pożegnasz napady głodu wynikające ze skoków cukru, wspomożesz tarczycę, ale na tym nie koniec. Orzechy stanowią bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który z jednej strony zapewnia uczucie sytości, a z drugiej wymiata z jelit resztki pokarmowe i przyspiesza przemianę materii.

Jak jeść orzechy brazylijskie?

Włączając je do diety, przysłużysz się swojej pamięci i koncentracji. Witamina E obecna w orzechach brazylijskich spowalnia procesy starzenia, potas reguluje pracę mięśni, żelazo zapobiega anemii, a cynk sprzyja kondycji skóry, włosów i paznokci. Zastanawiasz się, do czego pasują orzechy brazylijskie?

Mogą stać się uzupełnieniem szykownej deski serów. Na co dzień dorzucisz je do owocowych i warzywnych sałatek. Mimo że pasują do deserów, lepiej będzie włączyć je do przepisu na bogatą w składniki odżywcze owsiankę. Kilka sztuk dodawaj do wytrawnych dań obiadowych — orzechy brazylijskie świetnie korespondują z ostrymi przyprawami.

Kuchnia brazylijska coraz bardziej popularna. Wiele przepisów nawiązuje do kuchni polskiejNewseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas