Przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Robię je od lat

Ciasto z rabarbarem to prawdziwy symbol rozkręcającej się wiosny i deser, któremu trudno się oprzeć. Choć w sieci nie brakuje przepisów na ten smaczny wypiek, to my znalazłyśmy dla was taki, który zawsze się udaje. Sprawdzony i wyjątkowo prosty!

Ciasto z rabarbarem to prawdziwy symbol wczesnej wiosny
Ciasto z rabarbarem to prawdziwy symbol wczesnej wiosny 123RF/PICSEL

Choć rabarbar uznawany jest potocznie za owoc, to jest on w stu procentach warzywem. Do spożycia nadają się tylko łodygi rabarbaru, korzenie oraz liście mają bowiem właściwości trujące.

Rabarbar ma sporo witamin i cennych składników odżywczych. To bogate źródło:

  • błonnika
  • potasu
  • magnezu
  • żelaza
  • witamin A, C i E
  • kwasu foliowego
  • kwasu cytrynowego i jabłkowego. 

Rabarbar jest niskokaloryczny i z powodzeniem sięgać po niego mogą nawet osoby będące na diecie. Może on jednak zaszkodzić osobom borykającym się z chorobami nerek oraz reumatyzmem. Roślina zawiera bowiem kwas szczawiowy, który zwiększa dolegliwości związane z tymi chorobami.

Sezon na rabarbar rozpoczyna się już w kwietniu, a jednym z najczęstszych deserów przyrządzanych na jego bazie jest oczywiście ciasto rabarbarowe. Znalazłyśmy dla was sprawdzony przepis na ten wypiek, który zawsze się udaje!

Przepis na najlepsze ciasto z rabarbarem. Zawsze się udaje

Składniki na ciasto z rabarbarem: 

  • 2 jajka 
  • 20 dkg cukru 
  • połowa margaryny 
  • szczypta cukru waniliowego 
  • 2 budynie waniliowe 
  • łyżeczka cukru do pieczenia 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 20 dkg mąki pszennej 
  • 1/2 kg rabarbaru

Przygotowanie ciasta z rabarbarem: 

  1. Utrzyj dwa całe jajka z 20 dkg cukru i połową margaryny. Dodaj cukier waniliowy, dwa budynie waniliowe, pełną łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/4 szklanki mleka. 
  2. Następnie dodaj 20 dkg mąki pszennej i całość dokładnie wymieszaj. Wlej wszystko do posmarowanej blaszki. 
  3. Wypłucz 1/2 kg rabarbaru, pokrój i wykładaj "w ciasto". 
  4. Piecz ciasto godzinę w średnio gorącym piekarniku. Ciasto ma dobrze wyrosnąć!
  5. Na koniec posyp cukrem pudrem według uznania. 

Smacznego!

Zmysłowe smaki: Muffiny z rabarbaremInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas